Romypragt.nl
© Hein Pragt
Facebook button
pragt.info cms III  

Dieren

DierenIk ben gek op alle dieren en mijn lievelingsdier is een kat. Bij pap thuis hebben we ook veel dieren en bij mam helaas niet. Pap is ook gek op dieren en we hebben twee katten, twee parkietjes, twee konijnen en vier kippen en 12 muisjes. Ik ben ook lid van het WNF omdat ik graag actie wil voeren voor dieren en omdat ik zoveel van dieren hou. Ik heb al aan een paar acties van het WNF meegedaan. Wanneer je een huisdier neemt moet je er wel op letten dat je er goed voor zorgt, zoals eten en water geven, hok verschonen, aandacht geven en opletten of ze gezond zijn. Ook moet je weten dat je geen hond en kip samen kunt doen en het is handig als je het gedrag van het dier een beetje begrijpt. Bijvoorbeeld, waarom bijt de poes je soms en waarom gromt een konijn en waarom zetten katten nagels in je been. Op deze pagina staan veel dieren weetjes. Groetjes, Romy Pragt.

Poezen weetjes

De kat of huiskat (Felis catus) is een van de oudste huisdieren van de mens en behoort tot de familie der katachtigen. Eind 2009 waren in Nederland ongeveer 3,6 miljoen katten. Katten zijn na tien jaar al een beetje bejaard en ze worden veertien tot zestien jaar oud. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar en dat is erg oud. Jonge poesjes noem je kittens, een mannetje is een kater en een vrouwtje is een poes. Een moederpoes krijgt 3 tot 5 poesjes per keer en dat noem je een worp. Er zijn poezen in allerlei kleuren: zwarte poezen, witte, bruine, gestreepte en gevlekte poezen. Behalve de gewone huiskatten die zoveel verschillen in hun vacht hebben, zijn er ook heel bijzondere ras katten, die zo gefokt worden dat hun kleur altijd hetzelfde zijn. Dat zijn hele dure katten.

Er zijn drie soorten katten namelijk: haarloze katten, kortharige katten en langharige katten. Een wilde kat vangt vooral muizen, hagedissen en vogeltjes. Een huispoes drinkt vaak water en eet kattenbrokken, die koop je bij de supermarkt. Als de kat valt komt hij altijd op zijn pootjes terecht. In de lucht draait hij eerst zijn bovenlichaam en dan draait hij zijn achterpoten. Dan zet hij zich schrap en steekt zijn pootjes naar de grond om de val te breken. Zo komt hij altijd op zijn pootjes terecht.

Kattentaal

Poezen hebben hun eigen taal die meestal bestaat uit miauwen en de houding van hun lichaam. Zo is het bijten van een kat een vorm van liefdesverklaring. Wanneer je dit bijten niet zo leuk vind of wanneer het pijn doet dan moet je de kat in zijn nek kroelen, het bijten is dan direct afgelopen. Wanneer een kat met zijn neus je gezicht aanraakt, dan ben je zijn "lievelingsmens". De kat kan ook heel veel dingen zeggen met zijn staart. Wanneer de kat zijn staart rechtop zet en ook zijn haren overeind zet dan betekend dit: “Pas op, ik kan aanvallen!”. Wanneer de staart los overeind staat, is dit een groet aan andere katten of bevriende mensen. Een zwiepende staart is een dreiging net als een gekromde staart. Wanneer de poes de staart iets omlaag houdt is de poes helemaal tevreden en ontspannen. Wanneer de poes de staart helemaal naar beneden heeft dan is het bijna zeker dat de poes bang is. Een hoge rug is ook een dreiging van pas op.

Wanneer katten een soortgenoot tegenkomen en ze hebben geen zin om te vechten, kijken ze de andere kant op en laten zo zien dat ze niet geïnteresseerd zijn. Of ze knipperen met hun ogen en dat betekent dat ze graag contact willen maar niet boosaardig zijn. Knippert de ander terug dan gaan ze waarschijnlijk naar elkaar toe. Elkaar strak in de ogen kijken is in kattentaal een zeer agressieve handeling en zal meestal knokpartijen tot gevolg hebben. Wanneer je dus als mens voor het eerst een kat tegenkomt, knipper dan veel met de ogen. Katten houden er niet van als je ze aanstaart, dit kunnen ze soms als bedreigend ervaren.

Likken, wassen en haarballen.

De meeste katten wassen zich vaak, katten van één familie geven elkaar vaak een wasbeurt en een moederpoes is veel tijd kwijt met het wassen van haar kittens. Veel katten wassen zich uitgebreid als ze door een mens zijn geaaid of aangeraakt omdat ze de geur willen verwijderen. Katten reageren ook vaak met wassen op situaties waarin ze bang zijn of geen raad weten met een probleem. Een kat verzorgt zich met de tong en de voorpoten, de ruwe tong is net een borstel en kam. Met de voorpoten worden de plaatsen schoongemaakt waar de kat met de tong niet bij kan komen. Hij likt bijvoorbeeld een voorpoot nat en veegt hiermee over de kop. Klitten in de vacht worden met de tanden ontward en de tanden worden ook gebruikt om vuil tussen de klauwen weg te halen.

Bij het schoonmaken van de vacht krijgt de kat wel veel afgestorven en losse haren naar binnen. Deze haren kunnen een haarbal in de maag van de kat veroorzaken en soms kotst de kat deze ook uit. Dit ziet er erg vies uit en het is dus belangrijk dat de kat deze haren kwijtraakt. In de natuur eet een kat een beetje gras en de haren wikkelen zich dan om het gras heen zodat de kat de haren samen met het gras kan uitkotsen. (Bah maar wel nodig voor een gezonde kat!) Je kunt een potje kattengras in de vensterbank zetten wanneer je kat nooit buiten komt. Dit wordt door de kat dan opgegeten en door overgeven komt ook het ingeslikte haar dan weer naar buiten.

De gekke vijf minuten van sommige katten.

Soms kan een lieve rustige kat ineens veranderen in een blazend monster met opgezette haren en schiet hij ineens als een raket door het huis. Soms vliegen twee katten ineens als idioten door het huis en laten een spoor van vernieling en omgevallen spullen achter. Blijkbaar zonder aanleiding rennen ze ineens als gekken door het huis en springen ze over de bank, de tafel of krabpaal. En even snel als het begon zijn ze ineens weer rustig en gaan ze zich lekker wassen, doen weer vriendelijk of liggen lekker in hun mandje. Het lijkt wel of ze ineens last hebben van de gekke vijf minuten die soms wel een half uur kunnen duren.

Dit gedrag toont duidelijk aan waar ze van afstammen en dit is nog een stukje jacht instinct het is het kleine stukje wilde kat die op jacht wil gaan maar ze doen dit ook om hun overtollige energie kwijt te raken. Wanneer twee of meer katten samenl in een huis wonen, gaan ze meestal in een woeste achtervolging achter elkaar aan. Sommige katten lokken zelfs het baasje uit om mee te doen. Katten hebben van nature een jachtinstinct en moeten dus iets hebben om hun jacht energie in kwijt te kunnen. Dit kan prima met zogenaamde katten speeltjes, nepmuizen en balletjes. Het is leuk om met uw kat te spelen en zo raakt de kat zijn overtollige energie kwijt. Meestal zal de kat na het spelen ook heerlijk tevreden gaan slapen.

Huisdieren weetjes

Sommige dieren werden door de mens getemd om hem te helpen bij het werk of om hem gezelschap te houden.

Honden behoren tot de familie van de vos en de wolf, er bestaan meer dan 300 tamme hondenrassen. Honden hebben een goede reukzin, ze hebben heel fijne neus waarmee ze al van ver dingen kunnen ruiken en sporen kunnen volgen.

Katten behoren tot de familie van tijgers en leeuwen. Maar ze zijn veel kleiner en schattiger. Er bestaan veel tamme kattenrassen, katten kunnen heel goed zien, zelfs in het donker lopen ze nergens tegenaan.

Konijnen zijn ook leuke huisdieren, als huisdier zijn dwergkonijnen het meest geliefd. Dwergkonijnen zijn vrij kleine konijntjes en omdat ze altijd klein blijven, lijken het net jonge konijntjes, ook als ze al wat ouder zijn.

De cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd, maar het is helemaal geen varkentje maar een soort knaagdier. Ze hebben hele scherpe voortanden die altijd doorgroeien en worden gebruikt om te knagen. Er zijn verschillende soorten cavia`s. Sommige hebben een vacht van 1 kleur dat worden eenkleurige genoemd. Meerkleurige kunnen tot 3 verschillende kleuren hebben. Cavia`s hebben ook verschillende soorten vacht. Zoals: kortharig, langharig, ruwharig en borstelharig.

Er zijn 5 soorten hamsters die als huisdier worden gehouden, als eerste is er de wat grotere goudhamster en verder zijn er 4 dwerghamstersoorten: de Russische of Siberische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovskihamster en de Chinese dwerghamster.


Vragen en opmerkingen over dieren.

Boeken over (huis) dierenHuisdieren kunnen allemaal iets leuks: een hond kan goed met een tak spelen, een poes kan goed achter de muisjes rennen, een konijn kan goed worteltjes eten en een vis kan goed zwemmen. Een kleurrijk kartonboek waarin huisdieren herkenbaar worden getoond in tekeningen en foto's. Cavia's houden van spelen, poezen zijn dol op muizen (maar muizen houden niet van poezen!) en konijnen vinden worteltjes heerlijk. Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken over acht huisdieren. Elke dubbele pagina laat een dier zien, zowel op een kleurenfoto als in een sterk gestileerde tekening. De achtergrond bestaat uit grote kleurvlakken in heldere kleuren die meestal als onderdeel van de tekening dienen (het gele vlak waarop de getekende giraf staat, verwijst naar het gele gras van de savanne). De combinatie van tekening en foto zorgt niet alleen voor een speels en vrolijk uiterlijk, maar is ook functioneel. Voor een peuter is het leerzaam om de foto en de tekening te vergelijken en zo bekend te raken met verschillende soorten beeld. De tekst staat in een rustige, duidelijke letter met schreef in een van de kleurvlakken en laat alle aandacht uitgaan naar het beeld. De lezer wordt nog meer bij het beeld betrokken door de vragen ('Zie je al die kleuren?') en de oproepen ('Kijk eens wat een mooie tak de hond komt brengen!') in de tekst. In deze reeks verschenen eerder drie deeltjes en recent ook: 'Wilde dieren'*. In het bestaande aanbod peuterboekjes over dieren heeft deze titel zeker toegevoegde waarde.


Hoera! Een huisdier! Waar let je op als je een konijntje uitkiest? Hoe moet je het konijnenhok en de ren inrichten? Welk soort voer mag je het geven? In dit leuke, praktische boekje vind je alle informatie die je nodig hebt om je konijntje gezond en blij te houden. Zo zal je nieuwe huisdier zich snel thuis voelen bij jou. Als je van plan bent een konijn als huisdier te nemen, moet je van een aantal zaken op de hoogte zijn. Dit boekje uit de serie 'Hoera! Een huisdier!'* geeft je een aantal handige tips over waar je op moet letten bij het kopen van een konijn. De lezer wordt direct, in de jij-vorm, aangesproken. Onder meer wordt ingegaan op de gezondheid, wat moet je aanschaffen, hoe maak je ze tam en welk voer is het beste. Handzaam boekje met heldere en duidelijke informatie over de aanschaf en het houden van een konijn. Overzichtelijke bladspiegel met zowel kleurenfoto's als humoristische stripachtige tekeningen. Bij elke illustratie staat in een kleiner lettertype en, verbonden door een pijl, extra informatie. Regelmatig, soms te vaak, wordt informatie herhaald. Verder een prima boekje voor iedereen die een konijn wil aanschaffen. Heel duidelijk wordt gemaakt, dat je eerst moet bedenken wat er bij komt kijken als je een of twee konijnen aanschaft (er wordt gepleit voor twee). Het vereist de nodige discipline en ruimte. Achterin staat een register. Voor iedereen die overweegt een konijn aan te schaffen. Samen lezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar. Ook geschikt voor iets oudere kinderen, die moeite hebben met lezen.


Honden, katten, paarden, vissen, vogels en konijnen; wat eten ze, wat kosten ze, hoe moet je ze verzorgen en nog veel meer informatie over dieren vind je in dit boek. Informatief boek over het houden van de huisdieren: honden, katten, knaagdieren, vogels, pony's en vissen. Over elke diersoort wordt op drie manieren iets verteld. Het begint met een belevenis van kinderen met b.v. Pukkie de hond, of Sientje de kat. Daarna worden algemeenheden over de diersoort verteld; vaak worden dieren uit de (jeugd)literatuur aangehaald: Lassie van de t.v.-serie, Kobus de rat van Maarten 't Hart, het kauwtje van de bioloog Lorenz en Guus Kuijer over zijn eenden. In een apart kader bespreekt de auteur de verzorging, voeding, kosten en de ziekten die de soort bedreigen. De taal is op kinderen afgestemd, met veel wetenswaardigheden. Het hele boek staat vol met pentekeningen. De dieren zijn levensecht getekend, maar van mensen tekenen heeft de illustrator geen kaas gegeten. Merkwaardige houdingen en rare gezichten zijn eerder regel dan uitzondering. Hopelijk schrikt de minder fraaie voorplaat de lezer niet af, het zou jammer zijn als dit aardige, instructieve boek daardoor minder lezers trekt.


Disclaimer.

De beheerder van deze site betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen en verspreiden van de informatie op deze website, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid hiervan. De beheerder van deze site aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

De informatie op deze website kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.
Het auteursrecht op deze website berust bij de beheerder van deze site of bij derden die met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming.