Romypragt.nl
© Hein Pragt
Facebook button
pragt.info cms III  

Over onze hersenen.

Over onze hersenen.Op deze pagina staat alles over onze hersenen maar ook van hersenen van dieren omdat we daar veel van kunnen leren hoe onze hersenen werken. Op klokhuis was een serie programma's over onze hersenen en die heb ik allemaal met veel belangstelling bekeken en ik heb ook samen met mijn vader het klokhuis boek over hersenen gelezen. Onze hersenen zijn best ingewikkeld maar ook heel mooi.

Hoe werken de hersenen

(c) 2014 Romy Pragt
een neuron in onze hersenenAdemen, eten, lopen, drinken, dromen, dansen, genieten, lachen, voetballen, rekenen, nadenken, al deze dingen worden geregeld in je hoofd. Daar zitten namelijk je hersenen en die zijn iedere dag, en nacht voor je aan het werk. Dit gaat helemaal vanzelf en eigenlijk hoef je daar niet over na te denken. Als voorbeeld nemen we zien, zien doe je natuurlijk met de ogen maar die sturen de
signalen dan door naar het stuk van het brein aan de achterkant, want daar zit het stukje hersenen waarmee we zien. Horen doen we natuurlijk met onze oren maar de signalen van onze oren worden verwerkt in de stukjes hersenen die een beetje aan de zijkant zitten. Weer een ander stuk van de hersenen zorgt er voor dat we de geluiden kunnen begrijpen als menselijke taal. Wanneer de huid wordt aangeraakt zorgen de zenuwen in de huid dat deze prikkels bij de hersenen terechtkomen hierdoor weten we dat we zijn aangeraakt en ook of dit leuk is of dat het pijn doet.

In onze hersenen zit ook het geheugen waarmee we dus dingen kunnen onthouden en dit heeft een speciale plek in de hersenen die we de hippocampus (heel moeilijk woord) noemen. Wanneer je dit leest gaat het eerst naar het zogenaamde het kortetermijngeheugen waar we dingen opslaan die we daarna snel weer vergeten omdat het niet echt belangrijk is. Alleen heel belangrijke dingen mogen door naar het langetermijngeheugen, maar dit kost iets meer moeite. Daarom word je ook moe van leren.

Kinderhersenen zijn nog veel kleiner dan de hersenen van volwassenen, een kind moet de nog groeien en de hersenen dus ook. De plekken waar het geheugen zit in de hersenen zijn er bij een kind ook al, baby's en peuters slaan ook al dingen op maar lukt het hen niet het na het opslaan weer te herinneren. Ze kunnen er dus niet meer bij. Daarom weet je ook niets meer van je babytijd. De eerste echte herinneringen die je echt kunt terughalen zijn meestal vanaf je dat je drie of vier jaar oud was. Dit komt omdat je vanaf een jaar of vier pas bewust bent van jezelf. Dit betekend dat wanneer je voor de spiegel staat, je jezelf kunt herkennen. Vanaf dit moment gaan dingen die je meemaakt ook als eigen herinneringen je geheugen in.

Hersenen zijn pas op het vijfentwintigste levensjaar helemaal volgroeid, de hersenen van pubers zijn dus nog helemaal in ontwikkeling en daarom kunnen pubers vaak ook moeilijk orde houden en is hun kamer vaak een rommeltje. Ook is het zo dat mannen grotere hersenen hebben dan vrouwen, maar dat betekent niet, dat ze slimmer zijn. Een olifant heeft ook hele grote hersenen, maar is toch is het niet het slimste dier op aarde.

Kronkels

Je hersenen zien er heel gekreukeld uit en lijken wel een beetje op een bloemkool. Dit komt omdat er dan meer oppervlakte is en hoe meer oppervlakte hoe meer ruimte er is voor de neuronen waar onze hersenen mee opgebouwd zijn. Ook bestaan de hersenen uit twee delen, de linkerhelft stuurt de rechterkant van de lichaam aan en de rechterhelft de linkerkant van je lichaam. Elk gebiedje in je hersenen heeft zijn eigen taak, maar het zijn geen eilandjes, voor de meeste dingen gebruik je meerdere gebieden in je hersenen tegelijk.

Je hersenen bestaan uit ongeveer 50 miljard zenuwcellen of neuronen en elke cel staat in verbinding met honderden tot duizenden andere cellen. Deze zenuwcellen kunnen de werking van andere zenuwcellen beïnvloeden door via hun uitlopers zeer korte elektrische stroompjes van 0,1 Volt te verzenden en door chemische stoffen (de zogenaamde neurotransmitters) af te geven. De elektrische stroompjes worden opgewekt in het celmembraan van de zenuwcel en kunnen zich met een snelheid van 100 meter per seconde over zenuwvezels verplaatsen. Op de plaats waar de ene zenuwcel contact maakt met de volgende, wordt het elektrisch signaal door een chemische verbinding aan de volgende cel doorgegeven. De koppelingsplaats tussen twee cellen wordt de synaps genoemd. Een hersencel bestaat uit een cellichaam met een kern en twee soorten uitlopers. De relatief korte uitlopers waarlangs de signalen binnenkomen zijn de dendrieten, en de een lange uitlopers, waarvan het uiteinde vertakkingen vertoont heten het axon. De hersencel pikt via de dendrieten signalen op van vorige cellen, en geeft ze via het axon door naar de volgende. Samen vormen deze cellen een zeer complex netwerk.

Vragen en opmerkingen over hersenen

2015-12-11 17:43:00
Hier kun je reageren op het onderwerp: onze hersenen
Hier kun je vragen en opmerkingen plaatsen over het onderwerp hersenen!

Reacties:
Er zijn nog geen reacties!

Boeken over hersenen.Ademen, lopen, eten, drinken, plassen, dromen, dansen, voetballen - al deze dingen worden geregeld in je hoofd. Daar zitten je hersenen. En die zijn dag en nacht voor je aan het werk. Maar hoe werken je hersenen? Wat gebeurt er in je hoofd als je dyslexie of ADHD hebt? Wat is coma? Wat houdt de ziekte van Alsheimer in? In dit boek, dat gebaseerd is op de Klokhuis-serie over de werking van hersenen, gaat het over deze en nog veel meer hersenkrakers. En zoals je van een Klokhuis-boek mag verwachten, worden de feiten aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, strips, testjes, allerlei leuke weetjes en heel veel foto's!
De boeken van deze serie laten kinderen kennis maken met het menselijk lichaam. Elk boekje gebruikt eenvoudige woorden om kinderen een basiswoordenschat te leren. Ook de bijzondere foto's en tekeningen laten zien hoe belangrijke lichaamsdelen werken. Zo leren kinderen hoe de huid het lichaam beschermt, waarom we longen nodig hebben en wat de maag met voedsel doet. Oblong uitgave uit de deelserie 'Ons lichaam'* binnen de uitgebreide Prikbord-reeks. Deze reeks is opgedeeld in diverse themalijnen. Binnen de lijn over het menselijk lichaam wordt in deze uitgave ingegaan op de (werking van de) hersenen. De informatie wordt aangereikt via realistische, paginagrote illustraties en kleurenfoto’s, waarin hier en daar een trefwoord in een tekstballon staat. Onder elke foto wordt, gedrukt in een groot lettertype, in kernachtige zinnen de belangrijkste informatie verteld. De informatie gaat nergens diep. De inhoud vergt van de jongsten enige leesvaardigheid. Er is in woord en beeld aandacht voor de plek van de hersenen in het lichaam, hoe ze er uitzien, de werking ervan en hoe je ze gezond houdt. Met register en enkele woordverklaringen achterin. Er worden (eenvoudige) tips aangereikt voor ouders en leerkrachten en er zijn verwijzingen naar mogelijke literatuur en websites. De auteur heeft het boekje gemaakt in samenspraak met enkele specialisten. Aanbevolen voor jonge wereldverkenners vanaf ca. 6 jaar.Het "Bio-Logisch" denkspel Anti-Virus! Zet je immuumsysteem aan het werk en verwijder het virus voordat het zich vermenigvuldigt. Een superleuke schuifpuzzel: de puzzelstukken kunnen diagonaal en in groep verschoven worden. Eens je het spelvirus te pakken hebt, geraak je er maar moeilijk weer vanaf! Inhoud: spelbord met 11 kleurige puzzelstukken, spelregels, 60 opdrachten verdeeld over 5 moeilijkheidsgraden, oplossingen.

Disclaimer.

De beheerder van deze site betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen en verspreiden van de informatie op deze website, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid hiervan. De beheerder van deze site aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

De informatie op deze website kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.
Het auteursrecht op deze website berust bij de beheerder van deze site of bij derden die met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming.