Romypragt.nl
© Hein Pragt
Facebook button
pragt.info cms III  

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van WakkerdamWe speelden het spel de weerwolven van Wakkerdam voor het eerst op de camping, iemand van het animatieteam was de vertellen en we waren gelijk verkocht. Eenmaal thuis hebben we het spel gekocht en daarna ook nog een uitbreiding set. Mijn vader is meestal de verteller en hij wet er altijd veel leuke dingen bij te verzinnen. Het spel de Weerwolven van Wakkerdam is een oorspronkelijk Frans kaartspel voor acht tot twintig spelers. De basis van het spel zijn twee groepen, de burgers en een kleinere groep weerwolven. De spelleider verteld het verhaal en elke nacht (in het verhaal) eten de weerwolven een onschuldige burger op en overdag zoeken de inwoners van het dorp (samen met de weerwolven) wraak en wordt één van hen op de brandstapel gegooid. Het doel van het spel is dat de burgers proberen alle weerwolven te vermoorden en omgekeerd de weerwolven alle burgers willen opeten. Het spel eindigt als alle weerwolven dood of alle burgers dood zijn. Wij stoppen al wanneer er nog maar één of twee burgers over zijn want dan kunnen de burgers al niet meer winnen.

Hoe gaat het spel.

Elke speler krijgt aan het begin van het spel een kaart waar zijn of haar rol op staat en deze mag hij of zij niet aan anderen laten zien of laten merken welke kaart het is. Sommige spelers zijn weerwolven en anderen burgers, maar sommige burgers zoals de heks, het onschuldig meisje, Cupido, of de jager hebben speciale krachten. Elke ronde doen de spelers hun ogen dicht, het wordt nacht. Wanneer er een cupido in het spel zit zal deze alleen in de eerste ronde even alleen wakker worden en twee geliefden aanwijzen waarna cupido weer gaat slapen. De spelleider weet wie de geliefden zijn (dit kan ook een weerwolf zijn) en tikt de geliefden even op het hoofd waarna ze elkaar even mogen aankijken. Wanneer één van de twee geliefden in het spel doodgaat dan gaat de ander ook automatische mee dood uit liefdesverdriet. Wanneer er een ziener in het spel zit zal deze als eerste alleen wakker worden en een persoon aanwijzen van wie hij de kaart wil zien. De spelleider loopt rond en schuift met wat kaarten zodat niemand weet wie er echt gezien is en laat de kaart zien aan de ziener die daarna de ogen weer sluit.

Nu mogen de weerwolven hun ogen openen, ze kijken elkaar aan en in stilte wijzen ze een slachtoffer aan. Het onschuldige meisje mag nu ook stiekem kijken zonder dat ze weerwolven het zien, wie de weerwolven zijn en iedereen sluit de ogen weer. Wanneer er een heks in het spel zit mag deze nu wakker worden en de spelleider wijst stilletjes het slachtoffer van die nacht aan. De heks heeft een levensdrankje waarmee ze iemand kan redden en een doodsdrankje waarmee ze een andere speler mag doden. Ze mag elk drankje maar één keer gebruiken in het spel en het levensdrankje ook voor zichzelf gebruiken.

Hierna sluit iedereen weer de ogen en vertelt de spelleider dat het weer dag is geworden in Wakkerdam en wijst hij (als er een slachtoffer is) het slachtoffer aan die zijn kaart om moet draaien. Daarna moeten alle spelers (dus alle burgers en weerwolven) die nog over zijn stemmen wie er op de brandstapel gegooid zal worden als mogelijke weerwolf. De speler die de meeste stemmen tegen zich heeft moet zijn kaart omdraaien en is uit het spel. De weerwolven moeten dus alle burgers zien te verslinden zonder ontdekt te worden en de burgers moeten dus alle weerwolven zien te vinden.

De burgers kunnen een extra rol hebben.

De ziener mag in de nacht telkens één kaart inzien van een inwoner. De ziener kan helpen met het ontmaskeren van de weerwolven bij de stemronde maar hij of zij moet natuurlijk niet laten merken dat hij of zij de ziener is want dan zullen de weerwolven hem of haar het eerste kiezen als slachtoffer.

De heks heeft twee drankjes, een levenselixer en een dodelijk gif en zij kan elke nacht kiezen om één drankje te gebruiken of niets doen. Met het levenselixer kan ze iemand die gedood is door de weerwolven terug tot leven brengen en met het dodelijk vergif kan ze nog een extra slachtoffer maken. De heks mag de drankjes ook op zichzelf gebruiken, maar beide drankjes kunnen slechts één keer gebruikt in elk spel.

Wanneer de jager sterft kan hij nog een laatste schot aflossen en iemand naar keuze meenemen in de dood. Dit kan een weerwolf of een burger zijn die daarna ook het kaartje moet omdraaien en uit het spel is.

De Cupido kan alleen tijdens de eerste nacht twee geliefden aanwijzen. Deze twee geliefden hebben dus ook nog een ander doel in het spel en dat is om samen te overleven. Wanneer de ene geliefde sterft dan sterft de ander ook van liefdesverdriet.

Het stiekeme meisje mag tussen haar vingers door kijken als de weerwolven iemand vermoorden, dit moet ze natuurlijk wel stiekem doen want als de weerwolven het merken kunnen ze het onschuldige meisje vermoorden zodat ze hen niet verdacht kan maken

De burgemeester heeft een extra stem en wanneer de stemmen op wie dood moet half om half zijn dan weet de spelleider wie de burgemeester is en zal er toch een uitslag zijn.

Wanneer er een dief in het spel zit dan worden er twee extra burger kaarten toegevoegd aan het spel zodat er na het delen twee kaarten over zijn die afgedekt op tafel gelegd worden. In de eerste nacht mag als eerste de dief de beide kaarten bekijken en als hij dat wil, mag hij zijn kaart met een van de kaarten omruilen. Wanneer beide kaarten weerwolven zijn moet hij de weerwolf kaart nemen. Vanaf dat moment speelt de dief deze kaart in het spel.

Uitbreidingsset Volle Maan.

Wij hebben ook de uitbreidingsset Volle Maan en hier zitten een aantal extra rollen in en een set opdrachtenkaarten. Hiermee zijn een paar extra spelvarianten mogelijk.

De dorpsgek, deze kan niet door de dorpelingen vermoord worden omdat niemand hem serieus neemt. Wanneer hij twee keer aangewezen is gaat hij echter wel dood. Hij kan na het wegstemmen niet meer meestemmen maar blijft wel meespelen, de weerwolven, de heks en de jager kunnen de dorpsgek wel doden.

De dorpsoudste kan één aanval van de weerwolven overleven, bij de tweede keer gaat hij wel dood. Wanneer de dorpsoudste sterft door het stemmen van de dorpelingen, de heks of de jager, dan verliezen alle inwoners hun speciale eigenschap.

De zondebok zal bij een gelijkspel bij het stemmen van de burgers doodgaan ook al is hij niet aangewezen.

De fluitspeler mag elke nacht twee spelers betoveren en wanneer alle nog levende spelers beteoverd zijn dan wint de fluitspeler. Wanneer een van de betoverde spelers doodgaat moet de fluitspeler helemaal opnieuw beginnen

De genezer mag elke nacht iemand eenmalig beschermen tegen de weerwolven. Ook zichzelf maar hij mag niet twee nachten na elkaar dezelfde persoon kiezen

Elke nacht wordt deze volgorde gebruikt: dief (eerste nacht), Cupido (eerste nacht), Genezer, Ziener, Weerwolven, Heks en Fluitspeler.

Weerwolven van Wakkerdam online kopen


Weerwolven van Wakkerdam is het partyspel voor grote groepen. Vreedzame burgers binden de strijd aan tegen de weerwolven in hun midden. Het is echter onduidelijk wie dat precies zijn. Slagen ze erin om de weerwolven te ontmaskeren of elimineren ze per abuis onschuldige dorpsgenoten?

Het spel wordt door een spelleider gestuurd. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld. Het kan gaan om gewone burgers en weerwolven, maar ook om speciale karakters als de heks, de jager of het onschuldige meisje. Ieder karakter doet iets speciaals. De spelleider geeft 's nachts aan dat iedereen zijn ogen moet dichtdoen en roept steeds de karakters op, die dan hun eigenschap mogen uitvoeren. De weerwolven elimineren aan het einde van de nacht een burger. Als het weer dag wordt, bespreken de burgers in een vergadering de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en mogen ze proberen om een weerwolf te elimineren. Maar omdat de weerwolven zelf ook aan de vergadering deelnemen, is die beslissing meestal niet eenvoudig.

Weerwolven van Wakkerdam is een ideaal spel voor op kinderpartijtjes, kampeerevenementen en eigenlijk al die momenten dat je met veel mensen bent. Zeker als je er in slaagt om met kaarsen of een kampvuur een mysterieuze sfeer te creëren, is succes verzekerd.

Uitbreiding Volle Maan online kopen


De weerwolven - Volle Maan in Wakkerdam is de uitbreiding op het succesvolle rollenspel “De Weerwolven van Wakkerdam” bevat liefst 9 varianten en 5 nieuwe karakters, die het basisspel een compleet nieuwe impact geven. 36 gebeurteniskaarten zorgen ervoor dat het spel zich elke keer anders ontwikkelt.

Zo vind je bijvoorbeeld de variant Maneschijn, waarbij je buiten in een magische ambiance speelt. In Dorpen spannen samen kun je zelfs met 200 personen tegelijk spelen. “Hij is het zeker niet!” verandert het kiessysteem en bij de variant Dubbele “ik” heeft iedereen een tweede persoonlijkheid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over De sprekende muur, Oogstfeest, De zwarte pest, Lycantropische besmetting en Volle Maan

Ook de nieuwe karakters zorgen voor nieuwe invloeden. Zo wordt de dorpsgek gedoogd, maar niet serieus genomen en wordt de zondebok bij onduidelijkheid geëlimineerd. De dorpsoudste wordt pas uitgeschakeld als de weerwolven hem twee keer te grazen hebben genomen.

Let op: Volle Maan in Wakkerdam kun je uitsluitend spelen in combinatie met het basisspel “De Weerwolven van Wakkerdam”!


Disclaimer.

De beheerder van deze site betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen en verspreiden van de informatie op deze website, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid hiervan. De beheerder van deze site aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

De informatie op deze website kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.
Het auteursrecht op deze website berust bij de beheerder van deze site of bij derden die met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming.