Romypragt.nl
© Hein Pragt
Facebook button
pragt.info cms III  

Over Romy Pragt en haar familie.

Op deze pagina staat wat informatie over mijzelf, mijn sterrenbeeld Tweelingen, de herkomst en de betekenis van mijn naam en mijn geboorteverhaal. Ook staat hier informatie over mijn familie, mijn papa en mama, opa en oma en mijn broers en zussen. Omdat pap en mam beiden al eerder getrouwd waren heb ik maar liefst drie grote zussen en vier grote broers. Ik heb veel hobby's zoals muziek maken, judo, scouting, tekenen en knutselen. Iedereen heeft wel iets en ik ben hoogbegaafd met een P/V kloof. Sommige kinderen denken dat je opschept wanneer je zegt dat je hoogbegaafd bent maar het is soms helemaal niet zo leuk. Hierover kun je hier ook wat lezen.
Vriendelijke groet, Romy Pragt.

Mijn sterrenbeeld

tweelingen sterrenbeeldTweelingen zijn mensen met een uitgesproken voorkeur voor afwisseling. Zij houden van reizen, van het zien van nieuwe dingen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Het interesseert hen weinig hoe lang iets meegaat, als het hen maar stimuleert. Spelletjes vinden zij altijd leuk - als ze maar snel gaan. Zij hebben een goed verstand en een snelle manier van denken. Zij vinden het leuk om nieuwe dingen te leren, hetzij uit boeken,
hetzij van mensen. Duurt het echter te lang voordat er een antwoord op hun vragen komt, of is het antwoord te moeilijk, dan verliezen zij snel hun aandacht.

Zij zijn speelse personen, met wisselende stemmingen. Zij zullen nooit lang verdrietig of ongelukkig zijn: zodra er iets nieuws of interessants langskomt zijn zij hun stemming alweer vergeten. Hun grootste vijand is sleur en de daarbij behorende verveling.

De herkomst van mijn naam

RomyDe herkomst van mijn naam

Romy Mieke Pragt

Papa en mama hebben mij Romy Mieke genoemd. Romy vond papa een mooie naam en Mieke is de voornaam van oma Pragt. De namen van mijn broers beginnen allemaal met een R (Robert, Rick, Rene en Raoul) en de naam vonden papa en mama ook goed passen bij de namen van mijn zussen (Tessa, Michelle en Britte).
Betekenis en afkomst:

Romy is een combinatienaam van Rosa (roos, doornstruik) en Maria (bitter, bedroefd, zee). De naam is bekend geworden door de actrice Romy Scheider. (Rosemary Albach-Retty, 1938-1982).

Mijn vader en moeder, opa en oma, broers en zussen.

images/stamboom.jpgPapa en mama:

Papa is geboren 05-03-1959 te Bargercompasuum
Mama is geboren 11-09-1964 te Sneek

Mama werkt 32 uur als secretarieel medewerkster en papa werkt 32 uur als senior software ontwikkelaar zodat ze ook nog tijd voor mij hebben.

Broers en zussen:

Papa heeft vier zoons uit een eerder huwelijk: Robert, Rick, Rene en Raoul.
Mama heeft drie dochters uit een eerder huwelijk: Tessa, Michelle en Britte.

Geboortedata broers en zussen:

Robert 01-03-1985 te Lochem
Rick 11-06-1988 te Lochem
Rene 04-01-1991 te Lochem
Raoul 25-12-1996 te Lochem

Tessa 28-12-1985 te De Bilt
Michelle 11-05-1988 te Utrecht
Britte 19-02-1991 te Wijk bij Duurstede

Opa en oma van mama's kant:

Reitze Jacob Postma geboren 19-10-1925 te Wijckel
Cornelia Hendrika van Lienden geboren 07-11-1929 te Austerlitz

Opa en oma van papa's kant:

Herman Heinrich Pragt geboren 06-01-1928 te Emmen
Maria Gazina Valke geboren 01-12-1938 te Emmen

De opa en oma van papa's kant zijn helaas beiden overleden maar ze hebben beiden nog een paar jaar kunnen genieten van onze Romy.
Hun nagedachtenis pagina staat hier: www.heinpragt.com/person/nagedachtenis.php

Hoogbegaafd met een P/V kloof

Het IQ is een getal waarmee we kunnen meten hoe slim of pienter iemand is, met een duur woord is dat hoe intelligent iemand is. De meeste mensen in Nederland hebben een IQ tussen de 85 en 115 en dit noemen we een normaal IQ. Een klein gedeelte (1/10) van de mensen zit onder de 85 en dat noemen we zwakbegaafd en ook eenzelfde kleine deel zit erboven en dat noemen we goed begaafd. Wanneer je boven de 130 komt dan noemen we dit hoogbegaafd en dat komt maar bij 2 op de 100 mensen voor (2 procent).

Het IQ bestaat uit twee delen, een verbaal deel en een performaal deel. Dit zijn wat moeilijke woorden maar verbaal staat voor: woorden, woordbetekenis, redeneren in taal en redeneren in rekenen. Performaal staat voor: praktisch handelen, oplossen van problemen en deelproblemen, bijvoorbeeld wiskunde en ruimtelijk inzicht. Bij de meeste mensen zijn deze twee delen ongeveer gelijk hoog. Bij een aantal mensen zit er een verschil tussen de IQ-getallen van deze twee delen en wanneer deze getallen dan meer dan 12 verschillen dan heeft deze persoon een zogenaamde kloof. Ik heb een performaal waarde van 145 en een verbaal waarde van 110 en dat is een grote kloof. Wanneer het verbaal hoger is dan is het een V/P kloof en wanneer het performaal hoger is dan is het een P/V kloof.

Dyslexie komt bij c.a. 5 tot 7 procent van de bevolking voor en ADHD bij c.a. 3 tot 5 procent van de bevolking. Ongeveer 2 procent van de bevolking (dus ongeveer 400.000 mensen in Nederland) zijn hoogbegaafd en hiervan heeft 30 procent een verbaal/performaal kloof (c.a. 133.000 mensen). Een verbaal/performaal kloof komt bij 7 op de 8 hiervan voor terwijl een performaal/verbaal kloof veel minder voorkomt (ongeveer 19.000 mensen in Nederland). Het is dan ook te begrijpen dat men op scholen hier niet zoveel ervaring mee heeft in vergelijking met dyslexie en ADHD en ďnormaleĒ hoogbegaafdheid. Daarom schijf ik er hier ook over zodat mensen het een beetje kunnen begrijpen.

Bij mensen waarbij het verbaal en het performaal deel ongeveer gelijk zijn, kunnen deze twee delen ook goed samenwerken in de hersenen. Doordat bij mij het ene heel hoog staat en het andere gewoon goed, werken deze twee delen niet zo goed samen. Dit betekent dat ik in sommige dingen behoorlijk slim ben en dat ik een goed geheugen heb maar in andere dingen ben ik wat minder goed. Omdat mijn hersenen dingen heel snel verwerken en ik alles in mijn omgeving opneem, komt het voor dat mijn hoofd wat te druk wordt en ik dus ook. Dan heb ik eigenlijk even een rustige omgeving nodig. Ik werd weleens op de gang gezet om verder te werken en dat vond ik geen straf want ik vond het juist fijn om even rustig door te kunnen werken. Ik vind het ook fijn wanneer ik me even terug kan trekken als het te druk is, maar ik wil er ook graag bij horen, dat is ook weleens moeilijk. Mijn hoofd denkt ook wat anders dan bij andere kinderen en daardoor zie ik soms ook oplossingen die voor anderen wat raar over kunnen komen, maar die eigenlijk wel goed zijn.

Andere kinderen begrijpen mij soms niet maar ook ik begrijp andere kinderen soms niet zo goed. Ik denk soms over dingen na waar andere kinderen nog helemaal niet over nadenken en omdat ik soms veel dingen heb onthouden denken sommige kinderen weleens dat ik een betweter ben. Maar ik bedoel het vaak leuk en denk vaak dat andere kinderen het net zo leuk vinden als ik, maar dat is soms niet zo. Omdat ik over veel dingen heel logisch nadenk, zie ik ook niet zo goed wanneer ik beetgenomen of voor de gek gehouden wordt, als ik ouder ga worden zal ik dat waarschijnlijk wat beter leren.

Sommige kinderen en volwassenen denken dat kinderen met een P/V of V/P kloof AD(H)D hebben of autisme maar dat is het niet. Veel dingen van hoogbegaafd zijn met een kloof lijken wel op autisme maar de oorzaak is dus anders. Veel kinderen weten dus niet wat het is om hoogbegaafd te zijn met en P/V kloof en soms denken kinderen ook dat je een opschepper bent of snappen ze je gewoon niet goed. Ik kan goed leren en net als de meeste kinderen ben ik in sommige dingen goed en in andere dingen wat minder. Ik moet vaak alles bij elkaar snappen om het te kunnen onthouden en dingen als rijtjes uit mijn hoofd leren gaat niet zo makkelijk. Ook snap ik dingen beter als ze een keer voorgedaan worden, want dan zie ik het, en dat stukje van mijn hersenen kan gewoon beter onthouden. Een kind dat hoogbegaafd is met of zonder P/V of V/P kloof is gewoon een beetje anders, maar wel heel ďnormaalĒ. Iedereen is eigenlijk wel een beetje anders en de wereld is zo veel leuker wanneer we dat allemaal van elkaar accepteren en iedereen gewoon mag zijn zoals hij of zij is.

Mijn vader heeft hetzelfde en hij heeft er ook veel over geschreven, wanneer je er iets meer over wilt weten kun je kijken op: www.heinpragt.com/denkwerk/hoogbegaafd

Pap en mam zijn gescheiden.

In januari 2009 zijn mijn papa en mama gescheiden en ik was toen 4 jaar oud. Dat was helemaal niet leuk maar pap bleef in ons oude huis wonen en mam kreeg een flat. Gelukkig wonen pap en mam wel dicht bij elkaar en zijn ze nog wel vriendjes en zorgen ze samen voor mij. De eerste helft van de week ben ik bij papa en de tweede helft bij mama. En natuurlijk zorgen mijn grote broers en zussen ook voor mij. Ik ga op woensdagmiddag naar mam en dan vrijdag of zondag weer naar pap. Op vrijdag komen bijna altijd mijn grote broers Raoul en Rene en bij mama komt mijn grote zus Britte soms. Soms mag ik bij mijn grote zussen Michelle of Tessa logeren, dat is ook heel gezellig. We zijn samen allemaal een grote familie.

Pap en mam hebben goed nagedacht hoe ze beiden kunnen blijven werken en voor mij kunnen zorgen.
Hoe pap en mam het co-ouderschap ingericht hebben staat op de site van pap: www.heinpragt.com/scheiding/coouderschap.php

De geboorte van Romy

images/dscf0700.jpg
De geboorte van Romy op maandag 23 mei 2005 om 23.02 uur


Na veel voorweeŽn, waarbij ik me afvroeg of de bevalling zou zijn begonnen, braken op maandagavond 23 mei om half tien mijn vliezen. Ik zag aan het vruchtwater dat de baby in het vruchtwater had gepoept. We belden de verloskundige en die zei dat ze om tien uur bij ons zou zijn. Ondertussen verloor ik steeds meer vruchtwater. Een beetje zenuwachtig wachtten we tot de verloskundige zou arriveren. Toen ze er om tien uur nog niet was en ik toch wel aardige weeŽn begon te krijgen en we ons toch wat ongerust maakten over de ontlasting in het vruchtwater, belden we toch nog maar even of ze al onderweg was. Ze beloofde over tien minuten bij ons te zijn. Toen de verloskundige om kwart over tien samen met een stagiaire binnenkwam, vertelde ze dat we naar het ziekenhuis moesten, omdat de baby inderdaad in het vruchtwater had gepoept. Hein pakte gauw wat spulletjes bij elkaar. Ondertussen kreeg ik toch wel behoorlijke wee?n en begon ik het wat benauwd te krijgen bij het idee om samen met Hein de rit naar het ziekenhuis te maken. De verloskundige besloot daarop te toucheren en ik bleek al ruim zeven centimeter ontsluiting te hebben. Ik keek haar aan met een blik van: "je laat ons toch niet alleen naar het ziekenhuis rijden?" Ik begon zelfs al persweeŽn te krijgen en ik was opgelucht dat de verloskundige met ons mee zou gaan naar het ziekenhuis. Ik ging bij de verloskundige en de stagiaire in de auto en Hein zou er met onze eigen auto achteraan rijden. Eenmaal in de auto werden mijn weeŽn zo heftig (om de twee minuten), dat de verloskundige en de stagiaire met mij mee begonnen te puffen. Ik hield me bij elke wee stevig aan de gordel vast en had inmiddels zulke zware wee?n, dat ik hoopte dat de baby niet in de auto geboren zou worden. De verloskundige en de stagiaire riepen tussen mijn gepuf door ?goed zo, geweldig?. Ik dacht alleen maar ? hoe lang houd ik dit nog vol?

Achteraf hoorde ik van Hein dat we met 140 km per uur richting ziekenhuis waren gereden. Bij het ziekenhuis aangekomen (het was inmiddels kwart voor elf) kon ik amper meer lopen. Bij iedere wee klampte ik me vast aan een prullenbak of aan de stagiaire. Om tien voor elf waren we eindelijk op de verloskamer. Ik hield het niet meer, maar de stagiaire mocht de bevalling doen en zij moest eerst een sonde op het hoofdje van de baby plaatsen, om de baby goed in de gaten te houden tijdens de bevalling. Toen ze zei dat ik tien centimeter ontsluiting had en mocht gaan persen, zette ik alles op alles en werd onze Romy om twee minuten over elf geboren. Ze werd op mijn buik gelegd en ik zag een geweldig mooi meisje liggen. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ze was precies zoals ik mij had voorgesteld. Ze leek op haar vader. Hein zijn enige dochter en dan ook nog een die sprekend om hem lijkt!! Maar.. wat voor mij veel belangrijker was. Ze was gezond. Ik was zo opgelucht dat ze gezond was. Uiteindelijk was ik 40 jaar en hadden we maar beperkt onderzoeken laten verrichtten tijdens de zwangerschap. Ons kroontje op geluk was geboren. Om half twaalf 's nachts aten we beschuit met muisjes en dronken we thee in de verloskamer en belden we onze ouders en kinderen op met het geweldige nieuws dat Romy geboren was. Romy lag inmiddels op mijn buik en wij konden onze ogen niet van haar afhouden. Wat een mooi kindje! Om twaalf uur werd ik met Romy naar de kraamafdeling gebracht, waar ik natuurlijk geen oog dicht heb gedaan. Ik heb alleen maar naar Romy liggen kijken, die zo lief naast me lag in het ziekenhuis bedje. Toen ze wakker werd heb ik haar tegen mij aangelegd en heb ik heerlijk liggen genieten van mijn kleine meisje. Om negen uur 's ochtends kwam Hein ons halen en gingen we als trotse ouders van een heel bijzonder meisje naar huis.

Geboortekaartje Romy

images/voorkant.jpg

Disclaimer.

De beheerder van deze site betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen en verspreiden van de informatie op deze website, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid hiervan. De beheerder van deze site aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

De informatie op deze website kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.
Het auteursrecht op deze website berust bij de beheerder van deze site of bij derden die met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming.